I am Norhawati, your Shaklee Independent Distributor at Puchong, Selangor. COD Putrajaya and Puchong area. Delivery throughout Malaysia.

Shaklee ID : 884160|wati.hawa@gmail.com|012.6371558 |FB : Norhawati Page : Vitalicious2u


"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia"

"Ya Allah, apabila rezekiku ada di langit, maka turunkanlah, apabila di dalam bumi, maka keluarkanlah, apabila di laut maka naikkanlah, apabila jauh maka dekatkanlah, sekiranya dekat maka permudahkanlah, dan sekiranya sedikit maka perbanyakkanlah dan sekiranya sedia banyak maka permudahkanlah untuk mendapatkannya, juga berilah keberkatan terhadap rezeki tersebut dan berikanlah rezeki padaku sebagaimana yang ku jangka, dengan rezeki yang halal dan baik, serta banyak lagi keberkatan sehinggakan ku tidak memerlukan sesiapa selain dari-Mu, dan jadikanlah kedua tanganku ini berada di atas dengan suka memberi dan menderma, dan jangan jadikan dua tanganku ini di bawah dengan suka meminta-minta, sesungguhnya Engkau amat berkuasa ke atas setiap sesuatu".

Saturday, 15 November 2014

Nutrisi untuk badan

Ramai di kalangan ibu menyusu sangat teruja untuk mencuba penggalak susu atau milkbooster.

Sebenar nya apakah itu milkbooster?
Milkbooster ialah apa-apa bentuk makanan atau persekitaran yang boleh menyebabkan susu terhasil lebih dari biasa.

Sebenarnya, dalam konsep penyusuan, demand vs supply atau permintaan dan penawaran. Ini kerana otak kita akan menerima signal yang susu perlu dihasilkan, oleh sebab itu hormon dirembeskan untuk menghasilkan susu badan.

Penggalak susu tidak hanya terhad kepada pemakanan, tetapi ade juga dikalangan ibu menyusu yang merasakan mood yang happy dan persekitaran yang seronok banyak membantu menghasilkan susu.

Contoh yang mudah, jika kita menyusukan bayi kita secara terus (direct feeding), proses let down refleks lagi cepat terjadi berbanding menggunakan pam, ini kerana kita rasa seronok, selasa dan gembira menyusukan bayi dan ade sentuhan antara kita dan bayi.

Antara kepentingan lain mengambil makanan tambahan sewaktu menyusu, bukan sahaja untuk membantu badan menghasilkan susu, tetapi untuk mendapatkan hasil susu yang berkualiti untuk bayi dan juga untuk kesihatan badan ibu sendiri.

Set penyusuan Shaklee banyak membantu saya untuk mendapatkan tubuh badan yang sihat, sekaligus menghasilkan susu untuk bayi. Jika badan kita sihat dan cukup nutrisi, in sha Allah proses penyusuan akan berjaya.No comments:

Post a Comment