Vitamin E merupakan vitamin yang larut dalam lemak, bersifat antioksidan dan dapat menghancurkan radikal bebas, yaitu senyawa berbahaya dalam tubuh yang merosakkan DNA (bahan genetik) dan bahkan menyebabkan kematian sel. Sebagai vitamin esensial, Vitamin E tidak dapat dihasilkan oleh tubuh sehingga kita harus mendapatkannya dari sumber makanan. Bagi mereka yang mementingkan kecantikan kulit, Vitamin E amat popular dan sahabat baik mereka.
Minyak sayuran, sayuran berdaun hijau gelap, kacang, biji-bijian , dan semua bijirin. Beras perang, makanan daripada jagung, telur, rumpai laut, hati yang dikeringkan, susu, oat, daging organ , kacang soya, ubi kentang, selada air, dan gandum
(Makan tak semua ini setiap hari untuk mendapatkan sumber semulajadi?tak,kan?)
Sifat-sifat Vitamin E :
Tocopherol tidak larut dalam air tetapi larut dalam pelarut lemak seperti minyak, lemak, alkohol, aseton, eter dan sebagainya. Kerana tidak larut dalam air, vitamin E dalam tubuh hanya dapat dicerna dengan bantuan hempedu hati, sebagai pengelmulsi minyak saat melalui duodenum.
Vitamin E stabil pada pemanasan namun akan rosak bila pemanasan terlalu tinggi. Vitamin E bersifat basa jika tidak ada oksigen dan tidak terpengaruh oleh acid pada suhu 100o C. Bila terkena oksigen di udara, akan teroksidai secara perlahan-lahan. Sedangkan bila terkena cahaya warnanya akan menjadi gelap secara bertahap.
TAWARAN SAH BULAN OKTOBER 2015 SAHAJA!
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
Berminat @ sebarang pertanyaan :
[wati] Shaklee Independent Distributor (ID :884160]
|| 012 - 637 1558 || [wati.hawa@gmail.com]
No comments:
Post a Comment