I am Norhawati, your Shaklee Independent Distributor at Puchong, Selangor. COD Putrajaya and Puchong area. Delivery throughout Malaysia.

Shaklee ID : 884160|wati.hawa@gmail.com|012.6371558 |FB : Norhawati Page : Vitalicious2u


"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia"

"Ya Allah, apabila rezekiku ada di langit, maka turunkanlah, apabila di dalam bumi, maka keluarkanlah, apabila di laut maka naikkanlah, apabila jauh maka dekatkanlah, sekiranya dekat maka permudahkanlah, dan sekiranya sedikit maka perbanyakkanlah dan sekiranya sedia banyak maka permudahkanlah untuk mendapatkannya, juga berilah keberkatan terhadap rezeki tersebut dan berikanlah rezeki padaku sebagaimana yang ku jangka, dengan rezeki yang halal dan baik, serta banyak lagi keberkatan sehinggakan ku tidak memerlukan sesiapa selain dari-Mu, dan jadikanlah kedua tanganku ini berada di atas dengan suka memberi dan menderma, dan jangan jadikan dua tanganku ini di bawah dengan suka meminta-minta, sesungguhnya Engkau amat berkuasa ke atas setiap sesuatu".

Thursday, 12 February 2015

7 Sebab Badan Letih dan Lesu~~~

Dalam dunia serba moden dan mengejar masa, kita sering mengalami keletihan dan kelesuan disebabkan jadual kerja dan pelbagai tugasan yang perlu dilakukan.

Punca bdan lemah, letih dan cepat mengantuk adalah seperti:

1)  TIDAK CUKUP TIDUR
       >>> setiap malam tidur yang disarankan adalah 7-8 jam. Jadikan tidur sebagai kewajipan untuk mengembalikan tenaga anda.

2)   TIDAK CUKUP TENAGA
       >>> Makan terlalu sedikit, diet yang keterlaluan juga menyebabkan anda lemah. Diet yang seimbang membantu anda untuk mengekalkan tenaga dan juga paras glukosa dalam darah. Apabila paras glukosa dalam darah menjadi rendah, maka anda akan menjadi lemah dan boleh menyebabkan pitam.

3)   TIDAK AMBIL SARAPAN PAGI.
       >>> Mesti dan wajib mengambil sarapan pagi yang simple seperti beberapa keping roti atau telur separuh masak. Supaya tenaga anda dapat dibekalkan di waktu pagi. Waktu pagi lah anda memerlikan tenaga yang berterusan untuk melakukan kerja. Untuk fokus pun memerlukan tenaga.

4)   KURANG DARAH MERAH ( ANEMIA)
       >>> Di kalangan perempuan, anemia merupakan penyebab utama mereka sering berasa lemah. Ini kerana mereka akan kehilangan darah ketika haid datang. Biasanya tahap zat besi (iron) dalam darah akan berkurangan dan akan meletakkan diri mereka dalam keadaan berisiko. Sel darah merah sangat penting untuk membawa oksigen keseluruh organ. Lemah, sesak nafas, sering berdebar-debar, adalah simptom anemia. Berjumpa doktor jika anda sering mengalami simptom-simptom tersebut. Sekiranya disebabkan kekurangan zat besi dalam.darah, dapatkan iron supplement di klinik atau makan makanan yang mengandungi kandungan iron yang tinggi seperti daging merah dan.juga kekacang.

5)   TEKANAN EMOSI
       >>> Setiap orang pernah mengalami tekanan. Tekanan emosi anda mungkin melihat sekadar memberi kesan kepada emosi sahaja, tetapi ia juga memberi kesan kepada fizikal juga. Lemah, sakit kepala, hilang selera makan adalah simptom yang sering berlaku akibat tekanan emosi.

6)   TERLALU BANYAK KAFEIN
       >>> Kafein membantu anda segar, meningkatkan kadar tumpuan dan fokus, apabila anda mengambil dos yang sesuai. Terlalu banyak kafein di dalam kopi akan menyebabkan kadar degupan jantung bertambah, tekanan darah meningkat dan ada kajian mengatakan terlalu banyak kafein akan menyebabkan anda menjadi lemah. Secara perlahan-lahan turunkan kadar ketagihan anda terhadap kopi. Penurunan secara mendadak menyebabkan anda kembali ketagih dan menyebabkan anda bertambah lemah.

7)   DEHIDRASI
       >>> Mudah lemH mungkin disebabkan anda kurang minum air. Sama ada anda melakukan senaman ataupun bekerja di atas meja, badan anda sangatla memerlukan air. Apabila anda dahaga, itu tandanya anda dehidrasi.

Untuk mengatasi badan cepat letih, lesu dan tak bermaya adalah dengan mengambil pemakanan yang sihat setiap hari dan bersenam. Namun gaya hidup yang sibuk, agak menyukarkan dua perkara ini dilakukan dengan konsisten setiap hari. Justeru, pengambilan makanan tambahan ialah pilihan yang paling tepat.

Untuk mengatasi masalah ini, saya mencadangkan Set  Optimum yang sangat membantu. Apa yang ada dalam set ini?

★ SUSTAIN RELEASED VITAMIN C
★ B-COMPLEX
★ VITA-LEA ( MULTI VITAMIN DENGAN ZAT BESI).


      No comments:

Post a Comment